25 Ağustos 2008 Pazartesi

fethiye güzel bir gün


aile dostumuz beyaz ve annem iyi arkadaştırlar.tabi çocukları olan bizlerde..her zaman rahatça çat kapı birbirimize gelir gideriz.aslında beyaz ismini ona ben koydum çünkü bembeyaz bir teni masmavi gözleri olan gülmeyi çok seven bir insandır.sımsıcak bir dostlukları vardır.bu zamanlarda böyle dostlar bulmak oldukça zor.hep birlikte denize gitmeye karar verdik.annem beyaz kız kardeşim yeğenlerim yanıklara gittik.yanıklarda beyazın kızı bizim çok sevdiğimiz arkadaşımız eşi ve oğlu bizi karşıladı.çok güzel bir kahvaltı sofrası hazırlamış..o çok marifetli bir bayandır.sadece sofradakiler değil kekler börekler...

tabiki kahvaltı hazırlanırken ben de arkadaşımın evindeki dantel el dokuması örtülerin resmini çektim

tezgahta dokunan sehpa örtüsü

oda takımı

tezgahta dokunmuş el dokuması fiskos

boncukla yapılmış tığ örgüsü televizyon örtüsü

tığ örgüsü tepsi örtüsü


Sonra hep birlikte Karaota gittik. karaotun çevresinde tatil köyü var.doğası hiç bozulmamış upuzun bir plaj...işletme falan yok.Müthis sakin sessiz güzel bir yer .Buraya genelde fethiyenin yerlileri geliyor.Dışardan gelenlerin uğrak yeri değil..güneş kum ve masvavi bir deniz çam ağaçları doğayla başbaşa kalmak isterseniz uğrayabilirsiniz... Akşam hep beraber yemek yedik ve evimize döndük.


bu yazıyı yazalı nerdeyse dört ay oldu ancak şimdi tamamlayabildim.

21 Ağustos 2008 Perşembe

Ölüdeniz


tatlı bir tebessüm

bir yaz rüyası

belcekızın ölümsüz aşkı

Bir peri masalı
ölüdeniz bir rüya bir masal saf temiz bir çocuğun gözlerindeki masum bakış kleopatranın eşsiz güzelliği belcekızın ölümsüz aşkı ölümsüzlük dudaklardan dökülen bir nağme cennetin diğer adı...
ölüdeniz hakkında değişik efsaneler vardır.işte bunlardan bir tanesi.kimilerine göre olay balıkçı baba oğul arasında geçmiştir.içme suyu almak için uğradıkları ölüdenizde oğlu güzeller güzeli belcekıza gönlünü kaptırır.birbirlerine sevdalanırlar.. belcekızla sürekli görüşmeye başlarlar. balıkçı ve oğlu denizde fırtınaya tutulurlar.babasına kayalıkların ardında bir koy olduğunu söyler..baba buna inanmaz aralarında tartışma çıkar.kayalıklara çarpacağını anladığı anda öfkelenip oğlunu denize iter.fakat az ileride bir koy olduğunu görünce öfkenin yerini üzüntü alır.oğlunun acısıyla yıkılır. bunu duyan güzeller güzeli belcekız kendini kayalıklardan aşağıya bırakarak ölür.bundan dolayı oğlanın öldüğü yere ölüdeniz kızın öldüğü yerede belcekız denir. belcekız ve sevdiği insanın aşkıyla dahada büyük bir anlam kazanmıştır ölüdeniz...

18 Ağustos 2008 Pazartesi

çikolata soslu yalancı tavuk göğsü



yalancı tavuk göğsü
malzemeler
7su bardağı süt
1 su bardağı un
1 su bardağı tepeleme şeker
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı margarin
1 paket krem şanti
1 paket çikolatalı sos
1 paket kakaolu kek
yapılışı
1 bardak süte 1 paket krem şanti ilave edilir. mikserle karıştırılır. soğuması için buzdolabına konur.

margarin ve un kavrulur.içine 4 su bardağı soğuk süt ve vanilya ilave edilir.iyice mikserle karıştırılır.ocakta muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
pişen tavuk göğsünün içine krem şanti karıştırılarak iyice mikserle çırpılır. cam kaba kakaolu kek küçük parçalara ayrılarak koyulur.tavuk göğüslü karışım kekin üzerine dökülür.buzdolabında bekletilir.2 su bardağı sütün içine çikolatalı sos katılarak mikserle karıştırılır koyulaşıncaya kadar pişirilir.sos hafif ılındığı zaman tavuk göğsünün üzerine dökülür.isteğe bağlı olarak hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.soğuduktan sonra meyveli dondurma ile servis yapabilirsiniz..eğer kalabalık değilseniz yarım ölçü kullanarakta yapabilirsiniz.afiyet olsun..

16 Ağustos 2008 Cumartesi

Berat kandili


kandilinizi kutlar hayırlara vesile olmasını dilerim

11 Ağustos 2008 Pazartesi

mayalı poğaça


1 kilo un
1 paket margarin yada tereyağ(250 gr)
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
2 yumurta
1 paket yaş maya
100 gr beyaz peynir
tuz susam yada çörek otu
isterseniz poğaçanızı kıymalı yada patatesli yapabilirsiniz.o sizin tercihiniz.
afiyet şeker olsun

peynirli poğaça


kimi zaman kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezi olan kimi zamanlarda işe yetişmek için telaş içinde koştururken aldığımız yediğimiz poğaçalar hele birde kışsa sıcacık çayın yanında daha bir lezzetli olur tadı..
poğaça
malzemeler
1 su bardağı yoğurt
4/3 su bardağı sıvıyağ
2 yumurta
1 tatlı kaşığı soda
tuz
aldığı kadar un
içi için
peynir ve maydanoz

yapılışı
yoğurt yumurta iyice çırpılır(bir yumurtanın sarısı üzerine sürmek için ayrılır) içine sıvı yağ koyulup karıştırılır.un ve soda eklenir iyice yoğurulur.hamur ele yapışmayacak şekilde (kulak memesi kıvamında )yapılır.içine hazırlanan peynirli maydonozlu karışımdan koyularak iştenen şekil verilir. üzerine yumurta sarısı sürülür.isteğe göre üzerine susam yada çörek otu serpilir.

Tepsi örtüsü


önceleri yani teknoloji çok gelişmeden önce evlenecek kızlar için çeyiz çok önem taşıyormuş.danteller kaneviçeler etaminden işleme örtüler mekik ve boncuk oyalı yemeniler iğne oyaları..el emeği göz nuru işlemeler.artık insanlar iş hayatının yoğunluğundan yaşamın olağan koşuşturmalarından vakit bulurlarsa ya bilgisayar başında ya televizyon karşısında geçiriyorlar zamanlarını..tabiki bu herkes için geçerli değil.bir başkaymış eski zamanlarda lamba ışığında kaneviçe işlemek dantel örmek tüm hayallerini beklentilerini umutlarını yarınlarını bir gül yaprağına sığdırmak öyle diyorlar eskiler..belkide o zamanlarda tadı tuzu varmış sohbetlerin dostlukların arkadaşlıkların..kimbilir kimlerin hayalleri umutları hüzünleri vardır bu motiflerde..belki uzun bir bekleyiş giden sevgilinin ardından belki birkaç damla gözyaşı haykırış olurlar...

tepsi örtüsü örneği

ören köyü fethiye



ister şair olursunuz gönlünüzce ister su sesinin çıkardığı nağmelerle sessizlik ve huzur bulursunuz.

belkide söğüt ağaçları size hiç duymadığınız nağmeleri fısıldar.zarifliği inceliği doğallığı tadına doyulmayan güzellikleri anlatır...çam ağaçlarında sizleri karşılar kuşlar.ve daha nice hayaller..


ören köyünden daha öncede bahsetmiştim.şehrin kalabalığından sıkıldıysanız sessiz ve sakin bir ortama ihtiyacınız varsa mutlaka öreni ziyaret edin.sular şırıl şırıl akarken siz su kenarlarına kurulmuş köşklerde ister bıldırcın eti istersenizde nar ekşili defne kokulu alabalık yiyebilirsiniz.

7 Ağustos 2008 Perşembe

el sanatları

fethiyenin üzümlü kasabasında dastar denilen el dokumalarından bahsetmiştim.ilerleyen zamanlarda farklı örneklemelerle bu dokumalardan bahsetmeye devam edeceğim.üzümlü dokumalarının bir çeşidi olan eriş mendilleri dokumalardan bahsedilirken biraz göz ardı edilmiş.belkide dastar dokumacılığı daha ön planda olduğu için bu böyle.
koyun yünü tengerek denen alette inceltilerek ip haline getirilir.masırlara sarılır.mekiklere geçirilir.tezgaha ipler yerleştirildikten sonra dokunmaya başlanır.
bu dokumalar örtü olarak kullanılır.
resimde eriş mendili üzerine kasnak geçirilerek etamin ipiyle işlenmiş namazlık.



yatak örtüsü

5 Ağustos 2008 Salı

mayalı hamurlar



PİŞİ
Çocukluğumuzda yaşadığımız mahalledeki büyüklerin arkadaş ve dostlukları bir başkaydı. Akşam üzeri çayları sabah kahveleri kurabiyeler pastalar börekler sohbetler herşey bir başka güzeldi.Mualla teyze çocuklar size pişi yaptım diye seslenirdi.Bizde bişey yapmış acaba ne diye merak ederdik.o da süpriz çocuklar derdi.tabiikıi daha sonraları öğrendik artık meraklanmadık.Şimdi eskisi gibi komşuluk ilişkileride kalmadı.yine küçük yerlerde az da olsa komşuluk ilişkileri daha sıkı.büyük şehirlerde aynı apartmanın içinde yaşayan insanlar bile birbirlerini tanımıyorlar.Kimsenin kimseye güveni kalmamış.İnsanların teknoloji ilerledikçe asosyalleşmeye başladığını düşünmüyor değilim.
PİŞİ
1 kg un 1 paket yaş maya 2 su bardağı sıvıyağ
İsterseniz ekmek hamuru alarakta yapabilirsiniz.sade olarak yapmak istemiyorsanız içine maydanoz,peynir koyup poğaça şeklinde yapıp kızartabilirsiniz.veya maydanoz ve peyniri hamura karıştırıp yoğurarak şekil verip kızartabilirsiniz.

4 Ağustos 2008 Pazartesi

ören köyü


yemyeşil ağaçların ardında su sesiyle ağarmış insan yüzlerine benzeyen yüzlerce yıllık taşlar cenneti andıran manzaralar kimlere ilham kaynağı olmuştur kimbilir.insana huzur veren doğası şırıl şırıl akan su seslerine karışan kuş sesleri ve alabalık tesisleri.eşen çayı fethiyenin en büyük akarsularından biridir. eşen çayının kaynağı ören köyündedir.
ören köyü fethiyeye 40 km uzaklıktadır.ören köyüne köy minübüsleriyle veya özel aracınızla gidebilirsiniz.fethiyeye tatile gelirseniz mutlaka ziyaret edin.



2 Ağustos 2008 Cumartesi

zeytinyağlı yaprak sarma


fethiye ve çevresinde düğünlerde yapılan yemeklerden biride zeytinyağlı yaprak sarmadır.ilkbaharda yapraklar toplanır salamura yapılır.kışın kullanmak için..ağustos ayında bile taze yaprak toplayıp yaprak sarma yapabiliyoruz.eğer asma sulanırsa bu aylarda bile taze yaprak oluyor.yaprak sarmasının püf noktası pişmeden önce üzerine salçalı su döküldüğü zaman daha lezzetli ve yumuşak oluyor.

kurabiye eski zaman kurabiyesi



çocukluğumuzda annem bu kurabiyelerden çok yapardı.kurabiyelere gözlük kurbağa örgü vs şekiller verirdi.şimdide ara sıra bu kurabiyelerden yapıyor. yeğenim ve komşumuz beyaz bu kurabiyeleri çok seviyorlar.tabiki mahalledeki çocuklarda seviyor..

malzemeler
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı şeker
1 paket vanilin
2 tatlı kaşığı soda

yapılışı
yoğurt sıvıyağ şeker karıştırılarak iyice çırpılır.karışıma soda vanilya un koyularak yoğurulur.aldığı kadar un koyulur.kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.200 derece fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirilir.afiyet olsun

1 Ağustos 2008 Cuma

İrmik Tatlısı



irmik tatlılarına genelde yumurta konuyor.Tatlılarda yumurtayı pek sevmediğim için yumurtasız olanları tercih etmeye çalışıyorum.
malzemeler
3 su bardağı irmik
1,5 su bardağı yoğurt
1,5 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı soda
şurubu için
5 su bardağı su
4 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
yapılışı
yoğurt şeker ve un karıştırılır.irmiğin içine karışım ekleyip soda koyulur iyice bütün malzeme karıştırılır..220 derece fırında pişirilir.şurubu için su kaynadıktan sonra şekeri ekleyip kaynatalım.şurup ılıyınca limon suyunu ekleyip üzerine dökelim.isterseniz içine fıstık ekleyebilirsiniz.afiyet olsun..