16 Temmuz 2008 Çarşamba

Turşular




patlıcan turşusu
Yaz aylarının vazgeçilmezlerinden biride turşulardır.Annemin turşularıda nefis olur.Önce yazın yemek için yapılır turşu bizim evde.Kış için eylül ayının sonlarına doğru yapılır turşular.patlıcanların küçük ve ince olanları seçilir.birde kendi yaptığınız sirke varsa bir başka olur tadı..ne bakmaya ne yemeye doyabilirsiniz..yanında çoban salata bulgur pilavı kuru fasulye tabi neyin yanında yiyeceğiniz size kalmış.Annemin küçük bir bahçesi var.Bahçede maydanoz ,kereviz,nane,kekik,biber,patlıcan,salatalık,kabak sizin anlıyacağınız yok yok.o kadar zevkli oluyorki taze taze sebzeleri dalından koparmak.eğer imkanınız varsa bu zevki sizde tatmalısınız.
patlıcan turşusu
malzemeler

2 kg patlıcan
orta boy bir demet kereviz
5 adet kırmızı biber
100 gr acı biber
5 kelle sarımsak
aldığı kadar sirke
1 tatlı kaşığı limon tuzu
Yapılışı
patlıcanlar sirkeli su ile haşlanır.isterseniz sirkeye bir miktar su ekleyebilirsiniz.patlıcanlar sararınca tencereden alalım.iç malzemesi için kırmızı ve acı biberleri,sarımsağı ince ince kıyalım isterseniz robottanda geçirebilirsiniz.kerevizlerin yapraklarını doğrayalım.saplarını sirkeli suda haşlayalım.patlıcanları ortasından karnıyarık yapar gibi keselim.tüm malzemeleri patlıcanların içine dolduralım.kereviz saplarıyla bağlayalım.turşunun sirkesini derin bir kaba koyalım tuzunu ayarlamak için yumurta koyalım.içine tuz atalım yumurta üzerine yirmi beş kuruş kadar çıkacak şekilde tuzunu ayarlayalım.önce patlıcanları kavanoza yerleştirelim.üzerine sirkeyi boşaltalım.limon tuzunu suda eriterek kavanoza yerleştirelim.Anemin ellerine sağlık..

Hiç yorum yok: